Tuesday 20 October 2009

"öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır!"


bugün okulda aklımın kabullenemediği, beni şaşkına çeviren bir durumla karşı karşıya kaldım. daha doğrusu gerçekleşen bir olaylar silsilesinin kesin bir ayırdına vardım. durumu özetleyen üç kelime var: zihniyet, kayırmaca ve kutuplaşma..

tam da derste anlatılan konuya paralel olarak türkiye'nin siyasasına osmanlı'dan kalan gelenekselciliğe inceden inceye dokunarak merkeziyetçi zihniyetin kontrol edebilecekleri kişileri kayırıp birer maşa gibi kendi çıkarları doğrultusunda onları kayırarak ve teşvik ederek yönlendirmesi ve sınıf içinde yaratılan bilinçli ya da bilinçsiz kutuplaşma, bölücülük..

sözde akademisyen, profesör şahışların kulağında küpe olan öğrencinin öğrenci konseyine aday olmasına sakıncalı bakması ya da öğrenci kulüplerine kendi adamlarını sokması (bunu dolaylı ya da direkt etkileyerek ve yönlendirerek yapması) ne kadar kabullenebilir siz karar verin.

son olay şudur: yukarıdan yeni bir öğrenci kulübü kurulması emrini alan bir gurup üçüncü sınıf öğrencisi alt sınıflardan bir piyon bulurlar kendilerine. (insanları çıkarları için kullanmayı temelden öğreniyorlar. bir nevi usta-çırak ilişkisi bu.) piyonlarını kulüp başkanı yaparak sözde kendi amaçlarına, aslında onları yönlendirenlerin amaçlarına hizmet ettireceklerdir.

en acı olanıysa bu olayları şaşkınlıkla dinleyen hocanın ders esnasında zihniyet ve nesil yaratma açısından üniversitelerin liselerin devamı olduğu gerçeğini açıktan açığa söylemiş olması..

"öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır!" m.kemal atatürk (?)

2 comments:

Anonymous said...

özellikle devlet üniversitelerinde azımsanamayacak derecede var bu tarz davranışlardan. acınsı bi durum cidden. kemikleşmiş kadrolar yerine, dinamik değişen kadrolar kurulsa, bence bu tarz olaylar zaman içinde kaybolacaktır, lakin dinazor profesörler kürsülerine yapışmış bi şekilde sarılırlarsa, bu biraz zor.

Ozan Kayra said...

maalesef ki bahsettiğim olay bir vakıf üniversinde geçti. biz öğrenciler öğretmenler vasıtasıyla bu zihniyetin (kemalist zihniyetin) esiri oluyoruz aslında. bu cümle de gelecek nesillerin ne tür eserler olduklarını kendisi söylüyor zaten..