Monday 6 December 2010

'ismin ne?' dedi, söyleyiverdim - mim


mim dalgasının ikinci ayağında tekrar birlikteyiz. calvino amca kitapları kategorize etmiş. iyi mi etmiş, kötü mü birazdan göreceğiz. tabi bunun ölçütü 'kafamı ne kadar çok kaşıyacağım' olacak..

Okumana gerek olmayan kitaplar: kendini yazar ya da şair sanan heveslilerin kitapları ve düzgün cümle kuramayanların kitapları.

Daha önce okuman gereken kitaplar olmasaydı okumak isteyeceğin kitaplar: mülksüzler, faust, hayvan çiftliği

Uzun zamandan beri okumayı düşündüğün kitaplar: (bakınız ilk cevap)

Uzun zamandan beri arayıp bulamadığın kitaplar: artık kitaplar beni bulduklarında okuyorum. amma velakin aslıhan pasajındaki kitapçılarda emma goldman'ın kitaplarını bulamamıştım bir türlü..

Şu anda üzerinde çalıştığın konu ile ilgili kitaplar: okul sağolsun, üzerinde çalıştığım konuyu sabote edip duruyor. mecburen üzerinde çalıştığım konuyla ilgili kitaplarsa şunlar: soft or hard borders?, european union politics, immigration and european integration, europe's near abroad, immigration policy and security.

Her olasılığa karşı elinin altında bulunmasını arzuladığın kitaplar: yakınlarımda bir şiir kitabı (nilgün marmara olursa ne ala) bulundurmayı seviyorum. yanında da bir roman olursa tam olur.

Belki bu yaz okumak için bir kenara kaldırabileceğin kitaplar: yazın okunamayacak kitaplar diye ayırıyorum bunları. keza fuat dündar'ın 'modern türkiye'nin şifresi' adlı kitabı 2 ayda ancak bitirmiştim.(haziran-temmuz)

Kitaplığında öteki kitaplara eşlik etmesi için gerek duyduğun kitaplar: bütün kitaplar bütün kitaplara eşlik edebilirler. -yine- ama belli bir konu üzerine olan ve bir yazarın/şairin bütün kitaplarını bir araya getirmek en güzeli.

Sende beklenmedik ve çılgınca bir ilgi uyandıran, üstelik buna haklı bir gerekçe bulamadığın kitaplar: nur vergin - siyasetin sosyolojisi, jack london - martin eden, sacher masoch - kürklü venüs, küçük iskender - periler ölürken özür diler, nilgün marmara - kırmızı kahverengi defter

Çok uzun zaman önce okunmuş olsa da şimdi yeniden okumak isteyeceğin kitaplar: bunu sık sık yapıyorum. mesela şimdi başlamayı planladığım kitabı birkaç yıl önce okumuştum: truman capote - çimen türküsü. ayrıca dostoyevski - beyaz geceler'i ve goethe - genç werther'in acıları'nı en az ikişer, üçer kere okudum. yine olsa, yine yaparım.

Hep okumuş numarası yaptığın ama artık gerçekten oturup okumanın zamanı geldiği kitaplar: bunlar lanetli kitaplarım benim. başlayıp da hiç okuyamadığım ya da hiç başlayamadığım kitaplardır. ortak noktaları ise hacmen kalın olmaları sanırım. (evet, kalın kitapları okuyamıyorum. kusura bakmayınz.) oğuz atay - tutunamayanlar (kaç kere başladım okumaya hatırlamıyorum bile. baştan başladım olmadı, kaldığım yerden başladım olmadı. ve hep aynı yere kadar gelince bırakıyorum.) goethe - faust




şimdi işin en eğlenceli kısmına geliyoruz. mim paslama oyunu. bunu yine rasgele yapmak istiyorum:


derinlik sadeliktir
chaotic gönderiler (bu blog adını seviyorum. kendime çok yakın hissettiriyor. belirtmeden geçemedim.)

ve son bir not: mimlenenler yazıp yazmama konusunda sonuna kadar özgürdür.

19 comments:

Müge said...

Sevgili Ozan,
Üzerinde çalıştığın konulara bakınca, hemen bir kıyak istemem gerekti senden :)
Lise 3'e giden oğlum EU ile ilgili bir projeye dahil edilmiş. Uluslararası bir organizasyonun içinde olacakmış. Hazırlanması ve bilgilerle donanması gerekecek haliyle. Bu konuda temel olabilecek, çok ağır olmayan kaynaklar önermen mümkün müdür??

Ozan Kayra said...

lise 3'te bu tür projeler mi yapılıyor artık. iyiymiş =)
elimden geleni yaparım tabi. ancak projenin ne ve neyle ilgili olduğunu, içeriğini söylersen daha iyi olur. bir de organizasyonun adını öğrenmem işime yarayabilir.
dilersen şu adresten iletişim kurabiliriz mail yoluyla:

ozankayra@windowslive.com

Müge said...

Aa tamam.. sorup öğreneyim detayları.. o zaman sana mail atarım. Çok teşekkür ederim!!

Ozan Kayra said...

haber bekliyorum senden. görüşmek üzere.. =)

MyBiber said...

"Mim"i aldım. Sanırım ben de biraz kafamı kaşıdıktan sonra yazacağım. ;)
Ayrıca ilgi ve sevgi için sonsuz teşekkürler. =]

Ozan Kayra said...

başlayınca devamı geliyor. sonuna doğru başa dönüp eklemeler bile yapabiliyor insan. (bir insan olarak ben öyle yaptım daha doğrusu =)) iyi eğlenceler.. =)

Karōshi said...

Listemiz benzeyebilirdi ama benim aklıma gelmeyenler olmuş benzememiş:) sen yazınca evet ya o da var dedim.. hatta o da o da o da var... da dedim:)

Ozan Kayra said...

aa listeme niye ekşiyorsun bakıyım zui. o benim listem. ortak yanlarımız olsa da o benim, o benim işte.. =))

Karōshi said...

kafamı kızdırma copy paste yaparım.. hıh!

Ozan Kayra said...

hadi yap, hadi. hadi yapsana.. yaaa... yapamazsın tabe! =))

PaNDoRa said...

yorumlara özgürlük
yorumlara özgürlük
yorumlara özgürlük
yorumlara özgürlük

Ozan Kayra said...

bence de bütün yorumlara özgürlük! ama benim özgürlüğümü kısıtlamayanlara.. ;) heheh...

Kızıl said...

Yaaaa, ne mızıkçısın haaaaa...

Ozan Kayra said...

bi buranın kontrolü bende. onu da keyfimce yapayım be. hadi be abla. kırma kardeşini.. =))

Karōshi said...

İnsan insanın hudududur diyorsun öyle mi? Ben sana bir hudut çizeceğim birazdan.. Sen nerdesin hem bak saat 1.30 ve hala gelmedin okula??????

beenmaya said...

hayır artık "aa bu mim konusu ne ki acaba" deme şansım bile yok çünkü olan ütün mimlerden var şu anda elimde ama yazacak adam yok o ayrı :)))

ben kendi adıma aralık ayını mim ayı ilan ettim. elde avuçta ne varsa (ki 10du şimdi indi 8e) hadi bakalım kolay gelsin.

Ozan Kayra said...

zuii, saat yine 1buçuğa geliyor ama gece bu sefer =)

mayacığım, seni mimlemiyorum kasten. zaten mimlesem pişti olacakmışım =) sana şimdiden kolay gelsin diyorum. mimlerini bekliyoruz, ama okumasını. sakın ola beni mimlemeyesin.. =p

Müge said...

Ozan, kendin mim türetirken iyiydi di mi :))) Ama şaka bi yana, şimdiye kadarki en güzel mim senin oluşturduğundu. Herkes de aynını düşündü zaten. Seni mimcibaşı yapalım mı?

Ozan Kayra said...

tabi iyiydi. içimden geldi, attım ortaya. kimse de bulaşmadı sonra. yok sorumluluk falan =) ihya da oldum bu arada, hadi beni mimcibaşı yapın. sonra herkes nefret etsin benden.. =))